Rømertopf stegeso i ler – en verdenskendt tysker

Opdateret

Rømertopf stegeso eller Römertopf som det originalt staves er et mærke eller brand indenfor stegesøer. Firmaet Römertopf stammer fra Tyskland og startede tilbage  i 1967. Der findes en bred vifte af forskellige Römertopf stegesøer.

Se et udvalg af Rømertopf stegeso her

Rømertopf har sit navn efter romeren Lucius Licinius Lucullus, der for mere end 200o år siden afholdte overdådige banketter, der blev kendt vidt og bredt. Det var denne romer der indså fordelen ved ved vore forfædres stegemetoder.

De indpakkede byttedyr i ler og stegte dem over åben ild eller direkte i bålet. Allerede på Lucius’s tid (år 108 – 56 før Kristus) foregik madlavning i lerskåle eller lerkrukker. Lucius satte blot låget på! Det er fra Lucius’s køkken at navnet Römertopf kommer. Rømertopf betyder faktisk blot “Romer potte”.

Rømertopf’en produceres den dag i dag kun i Tyskland, af et specialet lokalt ler af den fineste kvalitet. Der er produceret mere end 25 millioner Rømertopf siden starten i 1967.

Leret gennemgår de strengeste kontroller og tests, der skal sikre at det ikke indholder bly, cadmium og andre skadelige stoffer. Alle de forskellige stegesøer, der produceres af Rømertopf er alle lavet af lertøj. Alt lertøj brændes ved en temperatur på 1040 grader.

Lertøj er i modsætning til stentøj, mere porøs, netop derfor kan Rømertopf “opsuge” fugt.  Rømertopfen kan bruges i en almindelig ovn (og gas ovn) og i mikrobølgeovn (det har jeg endnu ikke prøvet!). Rengøring af Römertopf er ganske let, blot rengør den med varmt vand og opvaskemiddel eller sæt den i opvaskemaskinen.

Hvis du laver mange fiske retter i din Römertopf, kan den kommer til at lugte lidt af fisk. Det kan derfor være en fordel at have en stegeso til fisk og en til alt det andet.

Generelle råd om brug af Römertopf

Når du skal bruge din Römertopf til madlavning, skal du huske at sætte den i vandbad 15 til 20 minutter inden du skal lave mad i den. Dette skal gøres af to grunde; for det første mættes porerne i leret, hvilket mindsker at lugt og smagsstoffer hænger “fast” i lerets porer og letter den efterfølgende rengøring.

Skulle du glemme at sætte Rømeren i vandbad, så sker der ikke så meget ved det, du skal blot gøre den lidt grundigere ren. For det andet afgiver leret, noget af det opsugede vand, så maden får tilhørt lidt ekstra væde.

Det vigtigste du skal huske når du bruger Römertopf til madlavning, er at ler er et naturmateriale, der ikke kan tåle hurtige temperatur svingninger. Hvis stegesoen i ler bliver udsat for store temperatursvingninger inden for kort tid springer leret og stegesoen går i stykker.

Du skal altid sætte stegesoen ind i en kold ovn og derefter tænde ovnen. Skal du tilsætte ekstra væde under tilberedningen af en ret, så skal du være forsigtig og helst opvarme væden inden du heller den ned i Römertopfen.

Når du tager den varme Römertopf ud af ovnen, skal du huske at sætte den på en bordskåner eller et viskestykke, så den ikke bare bliver sat på et koldt bord. Når den dejlige saftige mad er spist og stegesoen er rengjort, skal du huske at du ikke skal sætte låget på og sætte den ind i et skab, så vil der nemlig kunne dannes mug.

Vend låget på hovedet og sæt bunden af stegesoen i låget, herefter skal Rømeren helst sættes et sted hvor den kan få luft hele vejen rundt f. eks. på en hylde.

Låget på hovedet og bunden af Rømertopf stegeso sat ned i låget.
Låget på hovedet og bunden af stegeso sat ned i låget.

Så hvis du ønsker at tilberede din mad på den mere naturlige måde med en stegeso i ler – så er det bare med at komme i sving. God fornøjelse og velbekomme.

FAQ

Hvordan bruger man en rømertopf?

En rømertopf skal lægges i vand i mindst 15 minutter før brug. Herefter kan man placere ingredienserne i rømertopfen, sætte låget på og sætte den i en kold ovn. Ovnen tændes derefter, og maden tilberedes i rømertopfen.

Hvor længe skal en rømertopf stå i vand?

En rømertopf skal stå i vand i mindst 15 minutter før brug, men det kan også være nødvendigt at lade den stå længere, hvis den er meget tør.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (59 bedømmelser)

Om forfatteren

Thomas er en passioneret madelsker og erfaren skribent. Han er kendt for sin ekspertise i rustikke retter og deler gerne tips og tricks til madlavning i stegeso. Thomas' artikler er altid fyldt med entusiasme og nyttige opskrifter.

27 kommentarer til “Rømertopf stegeso i ler – en verdenskendt tysker”

  1. For ca ca 30 -40 år siden havde jeg en römertopf til 2 personer indvendig glaseret og ca
    20 x 10 cm indvendig målt.
    Fabrikeres den stadig? I så fald: Hvor kan den købes? Den var/er ideel for enlige unge og gamle (studerende og pensionister).

    • Hej Anders

      Du skal bare vaske den af med varmt vand og sulfo eller tag den med i opvaskemaskinen.
      Mugpletterne kommer fordi Römertopf ikke er opbevaret rigtig. Den skal tørres grundig af og så skal den helst stå med låget omvendt i bunden, så den kan få luft over hele overfladen. Hvis man sætter blot sætter låget på en stegeso i ler, efter rengøring, er man så godt som sikker på mugdannelse.

      mvh. Thomas

  2. Når den kan komme i opvaskemaskinen – skal den så ind på øverste hylde længst vær fra varmelegemet eller er det ligemeget

    jeg har også en der lyder til at have en knække i låget ! har det indflydelse på det jeg laver i den eller kan jeg bare bruge den indtil låget knækker helt – kan den limes ?

    Et pragtfuldt produkt

    • Hej Ivar

      Placeringen i opvaskemaskinen er ligegyldig. Leret har det lige som glas, det er stor forskel i temperatur svinger på kort tid den ikke kan tåle. Hvis du for eksempel sætter din varme stegeso direkte ind i køleskabet, så er der en god chance for at både glashylden i køleskabet og stegesoen i ler revner.

      Men hensyn til dit låg, så har jeg tidlige ledt efter en lim, men jeg har ikke fundet nogen der havde rigtige egenskaber. Du kan sagtens bruge din Rømertopf til låget knække helt, men hvis du har den uglaseret udgave så er de efterhånden så billige, at du ligeså godt kan skifte – næste gang der er tilbud på den.

      mvh. Thomas

  3. Troede ikke der måtte rengøres med sæbe, derfor satte jeg den efter af skylning i varmt vand ind i ovnen for at blive rigtig tør.
    Men nu lugter den fælt og er bange for at næste ret lavet deri vil komme til at smage grimt?
    mvh Lene

    • Hej Lene

      Prøv at putte den med i opvaskemaskinen næste gang og se om det ikke tager lidt af lugten. Römertopf’en må gerne komme i opvaskemaskinen.

      Ellers så gem den og brug den til fiskeretter, når du har lavet fisk et par gange, så lugter den kun af fisk 🙂

      Jeg kan kun anbefale dig at købe en Römertoft, der er glasret i bunden (Den eneste slags Tyskerne selv vil ha) de koste lidt mere, tilgengæld er de meget lettere at holde ren.
      Eller en en støbejern eller stentøj, for den sagsskyld.

      mvh. Thomas

  4. Du skriver, at den skal sættes i vandbad inden brug. Skal de blot fyldes med vand, eller skal hele stegesoen stå i vand? Og skal det bare være koldt vand?

    Har fået en i julegave og glæder mig til at bruge den i weekenden 🙂

    • Hej Annemette

      Ja, Römertopf’en skal blot fyldes med koldt vand, både top og bund, hvis den er uglaseret.
      Første gang du bruger den må den gerne står med vand en ½ times tid ellers er 10 – 15 min fint normalt.

      Rigtig god fornøjelse 🙂

      mvh. Thomas

    • Hej Bettina

      Det vil jeg ikke råde dig til, da den højest sandsynlig vil sprænge. Det vil godt kunne klare varmen, men ikke den hurtige varme påvirkning – fra kold til varm.

      Det du læser i teksten, er man startede med rå ler, altså blød og ubrændt som du kender det fra juledekorationerne.

      mvh. Thomas

  5. vask den uden sæbe i godt varmt vand og lad den tørre, låg og bund hver for sig, når den er rigtig godt tør kan man sagtens sætte den med låg på uden at der kommer mug, desuden undgår man støv inden i, som der vil komme hvis man sætter den uden låg på. Jeg ved godt at man kan skylle den inden brug, men hvis den står i køkkenet kan den altså også blive noget fedtet uden låg på.

  6. Hej har været så heldig at få en stor stegeso. Jeg laver tit sammen kogte retter og jeg må sige fadet er så tilpas en størelse til når der kommer gæster. Spørgsmålet er om jeg kan bruge den som fad uden låg gennem det meste af ovn tiden. Mvh jm

  7. haft min stegeso i mange år ikke brugt den.. Tager den i brug men ved ikke at den ikke må komme i varm ovn og heller ikke at den skulle vandes før brug.
    Maden smagte grimt og fladt samtidigt. Jeg er kok. 😀 men har dog aldrig lavet så dårlig mad før.

    nu tør jeg dårligt prøve igen skønt stegesoen ser intakt ud og er rengjort med varm varnd ( ikke brændende varmt)

    tør næsten ikke lave mad i den igen vil ikke risikere samme smag.

    Harl selv fået serveret mad hos andre lavet i Rømertop og det smagte himmelsk.

  8. Hej
    Nu har vi købt en stenovn og mangler ligesom et lerfad der kan gå ind i ovnen og tåle den høje varmer der kommer. Kan en römertopf det. Kan ikke rigtig finde nogen fade til sådan en ovn. Mvh camilla

    • Hej Camilla

      Jeg tror ikke Römertopf er det du søger. Lerfade herunder også Römertopf skal helst varme langsomt op. Så den skal stilles i kold ovn og varmes op.

      Jeg tror du skal kigge efter noget i støbejern i stedet for.

      mvh.
      Thomas

Skriv en kommentar