Stegesoen fra Mors – Morsø Grill Cocotte

Opdateret

Langt de fleste forbinder navne som Römertopf og Le Creuset med stegeso eller køkkengrej i almindelighed. Køkkengrej er ikke det først folk tænker på, når de hører ordet Morsø – de tænker på brændeovne. Men det stolte danske jernstøberi fremstiller rent faktisk en stegeso under navnet GrillCocotte. Selv om jeg kender en del til Mors, igennem min bedre halvdel, blev jeg faktisk ret overrasket, da jeg fandt ud af at Morsø Jernstøberi har en stegeso blandt deres produkter.

Morsø GrillCocotte
Morsø GrillCocotte

Det er den kendte designer Klaus Rath der har slået stregerne til denne danske stegeso og man kan ikke sige andet end, han er sluppet godt fra det.

Man kan undre sig lidt over hvorfor Morsø er gået så stille med dørene, når det handler om andre produkter end brændeovne, de her er da i hvert fald ikke noget at skamme sig over.

3-i-1 stegeso i støbejern

Det første man bemærker når man står med GrillCocotten i hånden er den tyngede vægt på ca. 6 kg. Man er slet ikke i tvivl om det er en gryde med gods i. Det er en rigtig herre-stegeso, den er rå, praktisk og den holder hele livet også selv om den skulle tage en tur på gulvet.

Nu ved jeg ikke om designeren Klaus Rath, selv er en stegeso bruger, men det kunne man godt tænke sig han er. Hans 3-i-1 design er ret smart, stegesoen er gryde, grillpande og stegeso i et. Underdelen af stegesoen er en enkel fladbundet gryde med et par flotte minimalistiske håndtag. Låget er indvendigt en grillpande med grillriller  også med de smarte håndtag. Smid låget på gryden og din stegeso ser dagens lys!

Det er denne 3-i-1 funktion der gør den til en genial stegeso, for når man laver mad i stegeso, skal man ofte have svitset lidt løg eller andet. Det kan man gøre direkte i gryden. For det andet bruner man næsten altid kødet af først. Med GrillCocotten kan du svitse løg direkte i gryden, mens du bruner kødet på panden. Så kan man lægge resten af basis ingredienserne i gryden og slutte af med kødet øverst – låg/pande på og ind i ovnen.

Cocotte-med-laag

Normalt begynder køkken oprydningen på dette tidspunkt – altså efter stegesoen er kommet i ovnen. Oprydningen er med Morsø GrillCocotte reduceret betydeligt – ingen beskidte pander eller gryder. Det er smart og det spare tid. En anden god ting ved låget er grillrillerne som sikre at dannet kondens fordeles jævnt. Hvis man har et helt fladt låg vil kondens samle sig i en større dråbe, hvorfra det vil dryppe tilbage ned over maden. Grillrillerne forhindre den store dråbesamling i låget og sikre en jævn tilbage drypning. Det er noget som den franske producent Staub bruger meget i sine støbejernsgryder.

GrillCocottens  største svaghed er at den er lille, den skulle lige have været en 10 – 15 % større, så havde den været helt perfekt! Selv om den har størrelsen lidt imod sig, så er jeg selv meget begejstret for stegesoen, den praktisk, holdbar og godt designet.

Lidt om Morsø Jernstøberi

Det var N. A. Christensen der startede Morsø Jernstøberi helt tilbage i 1853. Til at starte med fremstillede man en bred vifte af produkter herunder komfurer, staldvinduer, kors og køkkengrej mm. i støbejern. Som årene gik specialerede man sig mere og mere i at lave komfurer og kakkelovne.  Disse blev hurtigt populærere i det meste af landet og Morsø leverede da også til staten, kongehuset, kirkerne, jernbanerne og mange andre. Så omkring 1900 tallet beskæftigede jernstøberiet omkring 350 mand.

Da centralvarmen blev almindelig udbredt i 50’erne og 60’erne og efterspørgslen efter kakkelovne faldt drastisk, havde Morsø Jernstøberi hårde tider. Da oliekrisen satte ind i 1973 steg efterspørgslen efter brændeovne atter. I dag er efterspørgslen på brændeovne stadig høj.

Noget af det der har gjort Morsø til den international kendte virksomhed den er i dag, er den konstante udvikling og nytænkning af brændeovnene Morsø hele tiden stræber efter – og selvfølgelig den kendte høje kvalitet af deres produkter.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 bedømmelser)

Om forfatteren

Thomas er en passioneret madelsker og erfaren skribent. Han er kendt for sin ekspertise i rustikke retter og deler gerne tips og tricks til madlavning i stegeso. Thomas' artikler er altid fyldt med entusiasme og nyttige opskrifter.

7 kommentarer til “Stegesoen fra Mors – Morsø Grill Cocotte”

  1. Jeg mener bestemt at vi havde Morsø støbejernsgryder i mit barndomshjem. Jeg tror dog vi afskaffede dem, da vi skulle flytte til Tanzania.

    Det nye design med grilll låget ser rigtigt flot ud.

  2. hej jeg har en stegeso fra Morsø design Michael Lax nr. 7008 og under morsø er der et nr.4h22, mit låg har ikke riller. Kan jeg bruge denne på en gaswok, kan den tåle de høje temperaturer ? IAE

  3. Hej.

    Jeg er også den lykkelige ejer af en morsø cocotte….
    Skal den have olie og i ovnen i en time. Eller er den emaljeret så det ikke er nødvendigt. Tænker at jeg også vil bage brød i den.

Skriv en kommentar