Le Creuset cocotte eller stegeso

Opdateret

Nogle ynder at kalde deres stegeso for cocotte. Ordet cocotte stammer fra det Franske sprog. I Frankrig forbindes cocotte med en kasserolle eller gryde i støbejern. Så en cocotte er blot en stegeso i støbejern – længere er den ikke.  Nogle af de meste kendte mærker indenfor cocotter er Le Creuset og Staub. Nu kaster vi blikket mod Le Creuset cocotter/stegeso.

Indlæs flere

Det Franske firma Le Creuset blev startet tilbage i 1925 af 2 belgiske herre Armand Desaegher (støbejernsspecialist) og Octave Aubecq (lakeringsspecialist). Le Creuset var tænkt af de 2 skaber, som et firma der skulle lave emaljeret køkkengrej af forskellig slags – den første Le Creuset støbejerns gryde blev produceret tilbage i 1925.

Le-Creuset-cocotte-rod

Her kan du se den mest kendte Le Creuset cocotte i den klassiske røde farve. En virkelig lækker gryde, det tunge støbejern og den flotte overflade gør bare at man ikke kan andet end synes godt om sådan et produkt. Desværre har den gode kvalitet også en bagside – prisen! Den viste cocotte her i 3.3 liters udgaven ligger over de 1100 kr . Det er dyrt, men man køber så også en gryde man har resten af livet.

Le-Creuset-stegegryde-stegesol

En anden gryde der nok vækker genkendelse er denne stegegryde. Her er vi mere ovre i, hvad der i min verden forstås som en stegeso. Den er lidt større og mere aflang i faconen, hvilket gør det nemmer at have en hel steg eller kylling i den. Udgaven på 4.1 liter kan købes her.

Siden starten har Le Creuset hele tiden formået at tilpasse sig tiden. Frem mod 2. verdenskrig videreudvikle man produktsortiment, som bl.a. kom til at indeholde komfur og kogeplader til elektriske komfur. Fabrikken blev besat af tyskerne under krigen, da støberiet lagde tæt på frontlinierne. I tiden efter 2. verdenskrig fokuserede Le Creuset igen på kerneideen, emaljerede køkkenprodukter. Le Creuset har faktisk opfundet flere emaljefarver.

Op igennem den sidste halvdel af det 20 århundrede har Le Creuset udvidet eksport markederne markant, så brandet “Le Creuset” nu er kendt for dets kvalitet og design i det meste af verden. Igennem produktudvikling/nytænkning og flere opkøb af konkurrenter, er det lykkes Le Creuset at blive en af de aller største aktører indenfor køkkenprodukter. I dag omfatter sortiment alt fra silikone redskaber, tekstiler, stentøj over til  aluminiumspander. De mest kendte produkter er dog stadigvæk støbejerns cocotterne.

Hvis du har lyst kan du i videoen her under se, hvordan en Le Creuset cocotte bliver til.

Personligt foretrækker jeg selv, at stegesoen er lavet af støbejern. En stegeso i støbejern er meget lettere at rengøre, i forhold til en stegeso i ler. Derudover skal den heller ikke sættes i vandbad inden brug, hvilket også vil sige at man ikke spilder de 5 – 7 liter vand hver gang, man skal bruge en lerso. Resultatet af maden, ja, jeg kan ikke smage forskel på en steg lavet i ler eller støbejern.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 bedømmelser)

Om forfatteren

Thomas er en passioneret madelsker og erfaren skribent. Han er kendt for sin ekspertise i rustikke retter og deler gerne tips og tricks til madlavning i stegeso. Thomas' artikler er altid fyldt med entusiasme og nyttige opskrifter.

Skriv en kommentar