Tagine [Tajine] den Nordafrikanske stegeso

Opdateret

Tagine [Tajine] er det Nordafrikanske svar på en stegeso. Taginen er rundt fad med en kegleformet låg, den har sin største udbredelse i Marokko, Algeriet og Tunesien.

Tajinen fremstilles af lertøj eller stentøj og findes både som glaseret og uglaseret . Taginen er den mest udbredte af de nordafrikanske stegesøer, og er du på ferie i det nordlige Afrika kan du ikke undgå at stifte bekendtskab med den. En ingrediens der ofte går igen i tagine-retter er couscous, især kvinderne sætter en stor ære i at deres couscous har den helt rigtige konsistens. Hvis ikke du er bekendt med det afrikanske køkken, så kan jeg kun anbefale dig at prøve det.

tagine (Tajine) pottermager
Marrokansk tagine [tajine] pottemager.
Selv om taginen er den mest kendte afrikanske stegeso på vores breddegrader så bruges der faktisk også en anden og mere simpel udgave der hedder tangia. Tangiaen er en urneformet lerkrukke, der mest bruges til “gryderetter”. Det er ikke lykkes mig at finde ud af hvad tangiaen lukkes med, jeg gætter lidt på man har brugte dyreskin og bomuldsklud. Tangiaen har også lagt navn til en ret “tangia” og da tangia-stegesoen var mest populær blandt mænd, især ugifte arbejder, blev retten tangia ofte kaldet for »Ungkarle gryderet«.  Det var meget almindeligt at man i stedet for at tilbrede sin mad hjemme, tog den med og tilbedret den i den varme aske, fra bålet der havde vandet badehusene op.

tangia
Tangia i varm aske

Da taginen er ligeså almindelig i Nordafrika, som gryden er her hjemme, så findes der et hav af forskellige opskrifter til tagine. Hver by har deres helt egen egnsret, så har du en tagine der hjemme så er det jo bare med at komme i gang.
De fleste almindelige opskrifter til stegeso kan som udgangspunkt sagtens bruges til tagine, dog skal man være opmærksom på at en tagine ikke kan indeholde så meget væske som en Rømertoft stegeso. Der kan normalt vis heller ikke ligge en hel kylling. Så har man fundet en god opskrift, så må man tilrette den lidt til tagine.

tagine kogebogHvis man har mod på at give den maks gas i det afrikanske køkken, så har jeg fundet denne super spændende kogebog til tagine. Bogen er på engelsk og der er ikke en dansk oversættelse på trapperne. Kogebog hedder “150 Best Tagine Recipes” eller “De 150 bedste tagine opskrifter”.

»Kogenbogen kan købes her«

 

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 bedømmelser)

Om forfatteren

Thomas er en passioneret madelsker og erfaren skribent. Han er kendt for sin ekspertise i rustikke retter og deler gerne tips og tricks til madlavning i stegeso. Thomas' artikler er altid fyldt med entusiasme og nyttige opskrifter.

Skriv en kommentar