Hvad er mad uden vin?

Opdateret

Vin og mad går hånd-i-hånd. Ønsker man en fuld gastronomisk oplevelse, bliver man simpelthen nødt til at indtænke vin, som en del af sin menu.

Vin kan bruges til rigtig mange forskellige formål, men ofte tilpasser man sit valg af vin, i forhold til den ret som skal laves. Det gode ved stegesoretter, er at der er rig mulighed for at eksperimentere i forhold til smag, kød og krydderi. Dette giver samtidig også en række muligheder i forhold til vinen.

Danskernes præference inden for rødvin

Snakker vi rødvin, har vi i Danmark typisk en præference til italiensk, fransk eller spansk rødvin, men også argentinsk eller australsk vin bliver mere og mere populært.

I denne efterårstid, er der en tendens til at rødvinen bliver en smule mere kraftig, som ganske vidst hænger sammen med den type mad som serveres. Udover vi har rigtig mange forskellige højtider, såsom Halloween, Mortens Aften – og ikke mindst en hel måned fyldt med julefrokoster, juleaften, juledage, nytår og meget mere, gives der helt automatisk en masse muligheder for virkelig at eksperimentere med druerne.

Amarone, Ripasso eller Zinfandel?

Det er især Amarone-druen fra Italien, der er mere kraftig i sin smag, som går rigtig godt til den her lidt mere saltede og fede mad, som spises i denne tid. Det kan også være Ripasso-druen, som ligeledes er fra Italien. Ripasso-druen dannes på baggrund af et efterpres af Amaronen. Udover italienske vine, er også den amerikanske Zinfandel-drue et meget velegnet og populært valg. Fælles er den kraftige og fyldige smag.

Vin er individuelt

Vin er meget individuelt, og man skal naturligvis heller ikke vælge sin drue på baggrund af hvad andre synes, men ud fra ens egne erfaringer og præferencer. Det er heller ikke prisskiltet, der afgør om det er en god eller dårlig rødvin.  Netop derfor er det også helt fair at være en smule kritisk i sin udvælgelse. Vi anbefaler også at man søger råd og vejledning, fra en person der er kyndig på området, for at være sikker på at få den eller de druer, der bedst egner sig til den middag man skal lave.

Ydermere findes der rigtig mange guides, som man kan læse, eller studere på internettet.

Du er også meget velkommen til at dele dine erfaringer med vin, hvis du har benyttet én af de indsendte opskrifter her på Stegeso.

Om forfatteren

Thomas er en passioneret madelsker og erfaren skribent. Han er kendt for sin ekspertise i rustikke retter og deler gerne tips og tricks til madlavning i stegeso. Thomas' artikler er altid fyldt med entusiasme og nyttige opskrifter.

Skriv en kommentar